Stiai? Motivul pentru care nu trebuie sa imprumuti niciodata cablul de incarcare al dispozitivelor

Daca smartphone-ul tau nu mai are baterie si ti-ai uitat incarcatorul acasa, vei fi tentat sa imprumuti un cablu de incarcare, insa aceasta decizie poate fi extrem de periculoasa, scrie Forbes.

“Exista anumite lucruri pe care pur si simplu nu trebuie sa le imprumuti,” a declarat Charles Henderson, din cadrul IBM Security, ce angajeaza hackeri capabili sa descopere vulnerabilitatile tehnologiilor si sistemelor. 

In cadrul Conferintei de Hacking DEF CON, din Las Vegas, un hacker numit MG a demonstrat cum un cablu de incarcare ii permite sa acceseze dispozitive de la distanta. Cu ajutorul unui cablu modificat (dar care arata ca unul obisnuit), MG a conectat un iPhone la un calculator Mac si a accesat fara probleme informatiile de pe calculator. Mai mult, MG a putut sterge malware-ul ce i-a permis intrarea in calculator, asa ca nu a lasat nicio dovada a prezentei sale.

Chiar daca pericolul cablurilor de incalcare se poarta virusi nu e foarte ridicat, tot trebuie sa te asiguri ca eviti astfel de situatii.

“Doar pentru ca nu am vazut un atac masiv pana acum nu inseamna ca nu va fi niciunul, pentru ca evident functioneaza,” a declarat Henderson. “Tehnologia e foarte mica si foarte ieftina. Poate fi atat de mica incat arata ca un cablu obisnuit, dar are inteligenta si capacitatea de a planta malware pe dispozitive. Genul asta de cabluri vor deveni din ce in ce mai ieftin de produs si aceasta dezvoltare nu e ceva la care se gandeste un consumator obisnuit.”

Loading...

Un alt pericol sunt si statiile de incarcare prin USB din locurile publice, precum cele din aeroporturi, ce pot avea diferiti virusi. “Am vazut cateva cazuri in care oamenii au modificat statiile de incarcare,” a continuat Henderson.

“Atentia acordata locului si modului in care iti incarci dispozitivele inseamna o igiena tech buna,” a continuat Henderson. “Trebuie sa te gandesti la acest aspect asa cum te gandesti la atasamentele in email-uri sau dezvaluirea parolei. Intr-un context computational, imprumutarea cablurilor e acelasi lucru cu dezvaluirea parolei, pentru ca nivelul de acces pe care il permiti e la fel de important.”

Chiar si in cazul cablurilor de incarcare imprumutate de la receptia unui hotel, Henderson sfatuieste utilizatorii sa nu fie tentati si sa isi cumpere un cablu nou, pentru a evita situatiile periculoase.

Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *